Ledig med barnen

Vi har haft semester tillsammans hela familjen i två veckor, nu fick min man återgå till jobbet och jag har tre veckor själv med barnen. Jag kan många gånger tycka att det är lättare själv. Dels för att jag inte distraheras i mina rutiner och dels för att jag bara har mig själv att förlita mig på. Hjärnan hamnar lite mer i skarpt läge.

Men för att allt ska fungera planerar jag dagen tillsammans med barnen. Vi använder oss utav Kid-do magnettavla. Det är egentligen inget hjälpmedel, men de fungerar lika bra. Bildstöd är det absolut mest effektiva hjälpmedlet. På tavlan planerar vi varje del av dagen för sig. Sen har jag en stor övergripande tavla och klocka (som jag kan visa er sen), den hjälper mig med strukturen och att ha koll på tiden.

Några fler snabba tips:

  • Planera måltider. Gör ett matschema, men ha även en lista på kylen med enkla rätter och mellisar som man kan göra av det man vanligtvis brukar ha hemma. Håll det simpelt om matlagningen är ett kämpigt moment. Barn föredrar ändå oftast det enkla.
  • Kör allt ihop sig hemma – bara klä på er och gå. Man behöver inte lämna hemmet städat eller ha allt i ordning innan. Så fort man kommer utanför dörren mår man bättre och när man kommer hem är det oftast lättare att fixa till allt det andra.
  • Planera in vilostunder. På så vis får du själv en liten stunds paus och barnen kommer oftast ner i varv. Jag brukar dra ner persiennerna lite efter lunch och ha en lite sagostund, barnen älskar det. Är jag jätte trött blir det tv:n eller ljudbok för barnen. En liten stunds vila mår alla bra av.

Släpp prestigen

Och sist men inte minst, släpp prestigen. Man behöver inte vara supermom eller superdad och ha ett skinande rent hem och en gourmet middag varje dag. Det viktigaste är att barnen är mätta, glada och har en närvarade förälder. Lek eller mys i soffan trots lite stök, är så mycket mer värt än en sönderstressad förälder i en skinande ren lägenhet.

Man behöver heller inte ha värsta aktiviteterna planerade varje dag. En vanlig promenad ute kan bli världens mest spännande grej om man bara använder fantasin lite. Ett tips är att faktiskt härma förskolan, de gör ju massor av roliga, kreativa och pedagogiska saker på hemmaplan. Det behöver inte vara svårare än så.

Glöm heller inte, att barnen behöver inte sysselsättas varje minut av dagen. De mår bra av att få sysselsätta sig själva också ibland. Ett tips är att gå ut med barnen tidigt på dagen, låta de leka av sig ordentligt och då brukar det vara lite lättare för de att sysselsätta sig hemma senare en stund själv. När de gör det – passa på då du också att göra något eget, det mår man bra av!

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *