Igångsättningssvårigheter

Det blev ett litet uppehåll sen förra inlägget. Livet hände, jag hamnade i vad jag kallar för en känslostorm (mer om det i ett annat inlägg). Jag kom av mig och det har känts svårt att komma igång igen. Efter en del grubblande kom jag slutligen fram till att jag bara ska sätta mig vid datorn och börja skriva, oavsett hur det känns, hur mycket eller vad jag får ut. Jag ska bara skriva något. Så, nu sitter jag här. Jag hade tänkt att skriva om planering, men istället börjar jag skriva om det som jag naturligt kommer in på nu: igångssättningssvårigheter.

En vanlig problematik

Många med adhd upplever ofta svårigheter med att komma igång med saker och ting. Det har med de exekutiva funktionerna att göra. Dels svårigheter i att planera/organisera, i att prioritera, i att motivera sig eller svårigheter i att fokusera och inte bli distraherad av annat och agera impulsivt. Oavsett anledning är det enormt frustrerande och många gånger ångestframkallande. Många upplever att omgivningen tror att det handlar om lathet, nonchalans, att man saknar driv eller att man inte försöker tillräckligt mycket. I själv verket handlar det om en problematik som inte går att lösa med ren viljekraft och för många leder det till en dålig självkänsla. Hur jobbigt det än är för omgivningen med någon som inte gör det de bör göra, är det ingen som kommer känna sig så dålig som den med själva problematiken – för det har inget med ovilja att göra.

Hur kommer man igång?

Till stor del handlar det om att ha rutiner och att planera i förväg (planering kommer jag att skriva om senare). Men ibland faller allt trots rutiner, planering och vilja. Då står man där med världens ångest och kan inte begripa hur man ska göra för att komma igång. Jag tänkte ge ett par tips och skriva hur jag ser på det, då jag själv har ganska svårt att komma igång emellanåt.

Behövs en paus?

Först och främst försöker jag att fundera på om det finns någon anledning att jag inte kommer igång. Kanske är man trött och faktiskt behöver en paus? Det är okej att pausa. Det är okej att ta en dag och inte göra något. Glöm inte att vi med adhd har svårt att reglera vår energinivå och förbrukar den också väldigt lätt, återhämtning behövs. Om en paus behövs, bestämmer jag en tid. En timme, två, en dag? Men sätt en tid och gör det visuellt. Använd larm, timer, post-it lappar. Men gör det alltid visuellt. Vi med adhd har inte direkt ett grymt arbetsminne och att se det framför oss gör oss påminda och det förenklar det hela. Man hinner även bli mentalt inställd på det.

Tankesättet

Det kan vara överväldigande ibland när det är mycket eller något som är svårt att komma igång med – bryt upp det i små steg. Lite i taget är många gånger nyckeln. Många med adhd, likt jag själv, tänker i allt eller inget banor i visa lägen. Man behöver inte göra allt på en och samma gång. Prioritera, vad är det som har en deadline och vad kan vänta? Sådant som inte har en deadline, låt oss säga städa hemmet, behöver man inte få allt klart på en och samma gång. Även om man bara får vasken avtorkad eller sängen bäddad är det bättre än ingenting. Beröm dig själv och var glad för det lilla. Det ger mycket att jobba på tankesättet och sänka ribban. Jag har en post-it lapp på min garderobsdörr där jag har skrivit ”många bäckar små”, det är min lilla note to self när jag går in i ett tänkande att t ex städningen måste bli som rena flyttstädning på en och samma gång för att det ska räknas…

Inga distraktioner

Se till att ta bort sådant som distraherar dig. Jag brukar försöka se till att ha lugnt runt omkring mig när jag behöver göra något. Ljud och rörelse är ett störningsmoment för de med adhd och det är lätt att tappa fokus då. Ibland kan t ex musik öka vakenhet, men det kan samtidigt också distrahera en och få tankarna att dras till annat. Se till att skapa plats och tid (planera) så att du har bra förutsättningar. Är det en mycket störande miljö kan jag tipsa om antibrushörlurar (skriver om de i ett senare inlägg). Har du mycket i huvudet? Skriv ner det på en lapp och bestäm att du återgår till tankarna när du är klar (lättare sagt än gjort).

Timer metoden

En metod som jag ofta använder är att sätta en timer på en viss tid, under denna tid ”jobbar” jag och sen pausar jag lika lång tid och så gör man om så hela tiden. Dagar då det känns extremt jobbigt att göra saker kan det vara så lite som en kvarts jobb och sen en kvarts paus, osv. Andra dagar kör jag med t ex jobba 30 min och sen pausa 20, osv… ja, ni fattar nog. Man kan få rätt mycket gjort med denna metod även om det blir mycket paus.

Rörelse

En annan sak som också brukar många gånger fungera för mig är att faktiskt röra på mig (det finns även vetenskapliga belägg för att rörelse hjälper). Det är svårt ibland att komma igång med bara den biten i sig, men det gäller att hitta något som funkar för en själv. För mig har det funkat att ha en motionscykel framför tv:n (spring inte spontant och köp en nu som jag gjorde :)). Det känns inte som jag ska träna då och det känns därför enkelt att hoppa på och börja cykla i ett lugnt tempo. Rätt som det är får man upp tempot och pulsen, och efter 20 minuter brukar jag känna det i hela kroppen. Något lossnar och det blir lite lättare att starta igång med vad man än skulle börja göra. En dusch och att fräscha upp sig/fixa till sig brukar skicka en lite signal till min hjärna också att nu sätter vi igång med dagen. Men som sagt, det gäller att hitta vad som funkar för en själv.

Detta var några av mina tips. Jag hade sjukt svårt med att börja skriva detta, texten är kanske lite konstig, men ska läsa genom den imorgon. Jag har ju i alla fall skrivit, se där! Kommentera gärna om ni har andra bra tips!

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *